Sådan finder du den rette behandler til dig og dit barn

Det er en jungle at finde frem til den behandler, der kan hjælpe dig og dit barn med jeres unikke helbredsproblemer. Som ikke-fagperson, og forældre med ansvar og omsorg for sit barn, kan det være en ekstra stor udfordring at finde den rigtige behandler. I sidste ende handler det om behandlerens erfaring og kompetencer og jeres indbyrdes kemi, men inden du finder frem til den rette, er der nogle røde flag, der afslører om du er på rette vej.
Saadan finder du den rette behandler til dig og dit barn

Et af de spørgsmål jeg oftest støder på som behandler er, hvordan forældre kan vælge den rigtige behandler til deres barns problematikker.

Jeg kunne selvfølgelig vælge straks at sige, at forældre altid skal vælge mig eller en anden osteopat for vi vil altid kunne løse alle problemer du og dit barn måtte opleve. Det kunne jeg dog aldrig finde på, for det ville være løgn og alt andet end etisk forsvarligt.

Sandheden er nemlig, at der ikke er et facit for, hvem du skal gå til, når du eller dit barn har problemer. Det kommer ganske enkelt an på den enkelte udfordring, sygdom og jeres situation.

Jeg kan dog godt fortælle dig, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en behandler. Jeg kan også forklare, hvad osteopati kan gøre for dig og dit barn, og hvordan jeg går til osteopati som behandler og fagperson.

Det er min erfaring, at der er  6 faktorer, som spiller ind, når du skal finde den rette behandler for dig og dit barn.

  1. Adgang til behandlerens CV
  2. Deres måde at tale om andre fagprofessioner på
  3. Hvordan de omtaler effekten af deres behandlinger
  4. Andres anbefalinger
  5. Den faktiske effekt af behandlingen
  6. Kemi og mavefornemmelse

Læs også: Myter om børns sundhed: Her er 5 ting, der er vigtige at huske, når du skal skille fup fra fakta

Et frit tilgængeligt CV

Det er altid en god ide at tjekke din behandlers CV igennem. Deres uddannelse og karakterer vil ikke give dig et fyldestgørende billede af deres evner som behandler, men det giver dig en idé om, hvilket fundament din behandlers faglighed er bygget på.

Fx er sygdomslære en ret væsentlig ting at være uddannet i, uanset profession. Det er det, fordi sygdomslære giver en uhyre vigtig indsigt i, hvornår vi som behandlere skal sende dig og dit barn videre til en læge fremfor at forsøge at behandle jer selv.

At tjekke din behandlers erfaring indenfor sygdomslære er samtidig uhyre vigtigt, fordi der er mange uddannelser, hvor sygdomslære indenfor babyer ikke er en del af pensum i grunduddannelsen. Dette gælder fx mit eget studie som osteopat. Derfor har jeg taget efteruddannelser og kurser, der har hjulpet med mig at specialisere min viden indenfor babyer, børn, kvinder og gravide.

Det er ikke altid muligt at se, hvad de forskellige uddannelser eller kurser indeholder, men deres overskrifter vil give dig en ide om den viden din behandler har tilegnet sig.

Læs mit CV her.

Deres måde at omtale andre fagprofessioner på

Har du fundet en behandler, som snakker dårligt om andre fagpersoner, skal du forholde dig meget kritisk. Ligesom i alle andre brancher og sektorer, så vil der være personer og faggrupper, som ikke arbejder godt sammen.

Jeg kan også selv blive frustreret, når andre faggrupper nægter at gå i dialog og sammen bruge vores evner til at løse patientens problemer. Men der er en grænse mellem almindelig dagligdags frustration, og så at tale nedsættende om andre behandlere, læger, faggrupper osv.

For det første er det uprofessionelt og godt gammeldags dårlig stil. Derudover er det for det meste ikke rigtigt – for sandheden er, at ligegyldigt, hvor veletableret en behandlingsform er, så er der stadig rigtig mange ting vi ikke ved om kroppen, sygdomme, behandling og helbredelse. Vi bliver hele tiden klogere, og i takt med det udvikler vi os som sundhedsprofessionelle.

Uanset, hvilken profession og uddannelse du har, vil du aldrig have svaret på alle ting. Når vi tror vi har det, kan vi overse vigtige symptomer, der kan guide os i retning af en effektfuld behandling – som i sidste ende er vores opgave som behandlere.

Se også: Sådan hjælper osteopati med forstoppelse hos dit spædbarn

Hvordan de omtaler effekten af deres behandlinger

Et andet rødt flag er, når en behandler påstår, at deres behandling, og den alene, vil helbrede dig eller dit barn.

Det er der ingen sundhedsfaglig person, der nogensinde vil kunne sige med 100% sikkerhed. Der er altid guidelines og behandlinger, der har vist sig effektive på de fleste sygdomstilfælde, men selv ikke læger, kirurger, medicin, operationer eller evidensbaseret viden kan garantere, at du eller dit barn får det bedre.

Der kan sagtens være en stor sandsynlighed for, at behandlingen vil virke, men der er aldrig en garanti.

Læs også: Kvinder overses i forskning: Derfor kan det potentielt være livsfarligt

Andres anbefalinger

Der er ikke noget bedre end af have andres anbefalinger at basere vores beslutninger på. Jeg bruger også selv anbefalinger i min egen praksis, fordi anbefalinger er en rigtig god kilde til information, der kan supplere din viden om behandlerens uddannelse og kompetencer, med deres måde at hjælpe andre patienter på.

Dog kan anbefalinger også være misvisende, da der altid vil være nogen, som ikke har fået hjælp andre steder og så lige fandt en, som de fik den bedste hjælp af, eller nogen som synes det var det værste sted at komme nogensinde. Eller bare at det ikke lige hjalp for dem.

Det man især skal huske om anbefalinger er, at dem, der føler sig uretfærdigt behandlet eller ganske enkelt ikke er tilfredse, ofte har tendens til at råbe rigtig højt. At tyde bevæggrundene bag dårlige anbefalinger er svær, fordi det kan være, at der er tale om en virkelig dårlig behandler, men det kan også være, at der var tale om en dårlig kemi mellem patient og behandler. Andre gange er det patienten, der er problematisk og måske råber op, fordi behandleren har handlet etisk korrekt, og dermed ikke har mødt patientens forventninger eller krav.

Og husk, at blot fordi en behandler har en høj placering på Googles søgemaskiner, mange følgere på Insta og en flot hjemmeside, er det ikke ensbetydende med, at de er en god behandler. Det kan de sagtens være, men disse tre faktorer viser blot, at personen er god til marketing.

Den faktiske effekt af behandlingen

For at kunne bedømme den faktiske effekt af en behandling er du nødt til at prøve en eller flere behandlere.

Det er op til den enkelte behandler, hvor lang tid, der kan gå, før du mærker en effekt.

Min egen tommelfingerregel lyder på, at der skal være en effekt ved baby og børn efter 2-3 behandlinger. Hos voksne kan det godt kræve 4-6 behandlinger alt efter problematikken og andre faktorer, der spiller ind.

Effekt er et fremskridt – altså noget, der går i den rigtige retning. Det kan godt være, at problemet ikke er forsvundet helt indenfor den givne periode, men der skal have været en forbedring i tilstanden.

Spørg evt. din behandler til råds om, hvorvidt din behandling evt. skal kombineres med flere forskellige typer behandlinger og behandlere for at give den mest optimale effekt.

Læs også: Hvad er en skraldespandsdiagnose?

Kemi og mavefornemmelse

Det sidste – og formentlig noget af det mest vigtige – du skal holde øje med, når du skal lede efter den rette behandler, er jeres indbyrdes kemi. Det gælder uanset om der er tale om en læge, en psykolog, en osteopat eller noget helt tredje.

At behandle mennesker handler om tryghed. Som patient skal du være tryg i visheden om, at jeg ved, hvad jeg taler om, når jeg behandler. Uden tryghed er der ikke tillid, og uden tillid er det svært at behandle.

Alle behandlere har prøvet at have patienter, som de ikke fungerede med. Det er ikke til at komme udenom. Derfor er det også vigtigt at huske, at lytte til din mavefornemmelse, og hvis den siger, at matchet ikke er rigtigt, så er det helt i orden at skifte behandler.

Sådan arbejder jeg som osteopat

Det er ikke normalt, at børn skal have smerter og ondt i kroppen. Døjer dit barn med helbredsproblemer, kan der være mange årsager hertil. Som autoriseret osteopat kan jeg afdække problemets omfang, og finde den helt rigtige behandling til dit barn.

Osteopati er en effektiv behandlingsform, fordi osteopati kombinerer viden fra anatomi, neurologi, biomekanik, sygdomslære, og fysiologi til at danne sig et helhedsindtryk over det enkelte menneske. Det gælder også, når en baby behandles.

Fx oplever jeg ofte forældre i min klinik, der kommer ind, fordi deres baby er forstoppet. Forstoppelse er en smertefuld lidelse, der kan skyldes flere ting. Der kan bl.a. være tale om umodne tarme, der ikke kan finde ud af bearbejde føden, der kan også være tale om et stramt tungebånd, som forhindrer baby i at få tilstrækkelig med mad, ligesom der kan være nogle udfordringer, fordi din baby har fået nogle skævheder under fødslen. Eller måske noget helt fjerde.

Som osteopat undersøger jeg din baby, inddrager min erfaring og viden, og trækker samtidig på dit indgående kendskab til dit barn. Sådan dannes et helhedsindtryk af barnet og dets udfordringer, og der tilrettelægges en individuel behandlingsplan. Det er i min optik og erfaring den mest effektive måde at finde frem til problemets rod, og dermed sammensætte en behandling, der løser problemet en gang for alle.

Ofte suppleres behandlingen på klinikken med effektive hjemmeøvelser, ligesom jeg rådgiver om kost og motion til både mor og barn.

Klinikken har også et langvarigt og godt samarbejde med læger og andre fagfolk. Dem henviser jeg til, hvis jeg vurderer, at der kan være behov for yderligere behandlinger, såsom klipning af et stramt tungebånd eller medicinsk behandling.

Læs mere om CorrectMyBaby og vores behandlinger for baby, børn, kvinder og gravide her.