Tungebånd - stramt eller kort

I CorrectMyBaby behandler vi stramt tungebaand

Har din baby et stramt tungebånd?

Et stramt tungebånd – eller kort tungebånd, som det også kaldes, er en tilstand, der forhindrer babys tunge i at bevæge sig frit. 

Det kan skabe problemer både for mor og baby. 

I CorrectMyBaby er vi specialister i at behandle stramme tungebånd, og kan rådgive dig.

Hvad er et stramt tungebånd?

Tungebåndet er det lille bånd, en slags bindevæv, der sidder under tungen. Båndet sørger for, at tungen sidder fast i bunden af munden. 

Nogle gange kan et tungebånd være for stramt og den manglende elasticitet kan hæmme tungens bevægelighed.

Det er et stort problem for baby. Det kræver nemlig teknik og fri bevægelighed i tungen at folde tungen på en måde, der kan skabe det helt rigtige vakuum, det kræves for at sutte mælken ud af mors bryster eller en flaske.

Når baby ikke kan få ordentligt fat i brystet kan det føre til en række problemer både hos mor og barn. Fx kan baby få maveproblemer, refluks og ikke få nok næring, ligesom der kan udvikles svamp i munden og sår på mors brystvorter. 

Symptomer

Der er flere symptomer på stramt tungebånd

Et stramt tungebånd kan vise sig på flere forskellige måder, ligesom der er flere grader af stramhed i tungebåndet, og ret stor forskel på, hvor store problemer lidelsen har med sig.

Stramt læbebånd: Baby kan have svært ved at løfte overlæben og danne vakuum omkring brystvorten. Hos større børn kan et stramt læbebånd give mellemrum mellem tænderne.

Hjerteformet tunge: Dette sker, fordi baby ikke kan føre tungen op i ganen eller ud af munden.

Ammeproblemer: Oplever du klikken, at din baby suger luft ind, at der siver mælk ud af munden, og får I sår, betændelse på brystet eller suttevabler, så kan det skyldes et stramt tungebånd. 

Vacuum-problemer: Oplever du, at din baby kun ammer i kort tid, bliver urolig, ked af det eller falder i søvn ved brystet, så kan det være tegn på, at din baby har svært ved at danne vacuum. Det kan skyldes et stramt tungebånd. 

Refluks og kolik: Din baby kan have problemer med refluks pga. luftindtag. Dette hænger ofte sammen med ammeproblemer og problemer med at danne vacuum. 

Taleproblemer: Hos større børn, der begynder at snakke, kan et stramt tungebånd give taleproblemer, og viser sig fx ved læspen eller ved, at barnet har svært at udtale bestemte konsonanter.

Behandling af tungebånd

Sådan behandler vi et stramt tungebånd

I CorrectMyBaby er vi uddannet i behandling af babyer. 

Vores behandling starter altid med en fysisk undersøgelse af baby samt en samtale med forældre om jeres oplevelser af barnets problematikker, og de øvrige symptomer barnet udviser.

Derfra lægger vi en individuel behandlingsplan for jer og jeres baby. 

Det er vigtigt at sige, at der nogle gange kan være tale om et stramt tungebånd. Andre gange skal roden til problemet findes i spændinger andre steder i kroppen. 

Ofte vil behandling af vævet omkring tungebundet, ammevejledning og/eller kraniosakral terapi kombineret med andre behandler være nok. 

I visse tilfælde kan der være behov for et operativt indgreb, såsom klip af tungebåndet. 

Vi arbejder tæt sammen med øre-næse-hals-læger, når vi vurderer, hvilken behandling, der er nødvendig.

Derfor kan vi hjælpe din baby

  • I CorrectMyBaby er vi uddannet i osteopatisk behandling af babyer og vi er eksperter i at vurdere, vejlede og behandle stramt tungebånd.
  • Vi kan hjælpe dig med at vurdere, om din babys symptomer stammer fra et stramt tungebånd eller i virkeligheden er symptom på en anden problematik.
  • Vi samarbejder med øre-næse-hals læger omkring vurdering timing af evt. klip. og hvorvidt det kan være en god idé.
  • Vi er opdateret på den nyeste viden og retningslinjer, og kan guide jer igennem de mange råd og meninger om problematikken.
  • Vi kender både til klip udført i Danmark og i udlandet, som Holland og Tyskland.
  • Vi arbejder med de nationale kliniske retninglinjer for behandling.

Priser for behandling af stramt tungebånd

Afbud

Skal ske senest 24 timer før.

Det kan gøres online eller via sms eller telefon på tlf. 31 31 95 09. Ved for sent afbud eller udeblivelse opkræves fuldt honorar.

HUSK! Medbring dit eget lagen eller håndklæde til behandling.

Betaling

Der afregnes hver gang efter endt behandling. Du kan betale med MobilePay eller kontant.

Vi lægger ikke ud for nogle private forsikringsselskaber (se, hvilke der dækker her), pånær disse:

  • PFA (vær obs på, at der er en egenbetaling),
  • Nordic Netcare
  • Falck Healthcare

Har du et af de andre forsikringsselskaber, som dækker os, skal du selv lægge ud for din behandling. Vi tilsender dig en faktura, som du mailer videre til forsikringsselskabet.

Henvisning

Du kan IKKE bruge din henvisning fra praktiserende læge eller læger fra hospitalerne med genoptræningsplaner hos os. Vi er ikke en del af ydernummersystemet og der er derfor ikke tilskud fra det offentlige. Hos os er det fuld egenbetaling. 

Sygeforsikring Danmark giver tilskud til vores behandlinger og det kræver ikke henvisning.

Nogle forsikringsselskaber kræver henvisning fra egen læge. Disse henvisninger tager vi imod.

Ofte stillede spørgsmål omkring ...

Sådan behandler vi ...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.