Endometriose

Lider du af endometriose?
Endometriose er en tilstand, der kan både forårsage smertefulde menstruationer og påvirke din fertilitet og evne til at få børn.
Oplevelsen af at have endometriose bliver ofte forværret af, at der stadig mangler viden, forskning og ikke mindst forståelse for sygdommens kompleksitet og dens symptomer, samt behandlingsformer osv.
I CorrectMyBaby er vi specialiseret i at behandle kvindesygdomme.
Vi har stor erfaring i at behandle kvinder med endometriose med både osteopatiske behandlinger for kvinder og gynækologisk fysioterapi.
Hos os er du sikker på, at du og dine symptomer tages alvorligt.
Læs mere om symptomer på endometriose eller læs mere om behandling.
Introduktion til endometriose
Symptomer
Endometriose er en kronisk sygdom, hvor væv af samme type som det, der sidder i slimhinden i livmoderen, også sidder uden for livmoderen.
Det kan eks. være i bughulen, æggestokkene, tarme, urinblæren, ydersiden af livmoderen og andre steder i bækkenområdet. I meget sjældne tilfælde kan vævet også rejse uden for bækkenet til andre steder i kroppen.
I sin grundkerne er problemet med det vildtfarne væv, at uanset, hvor det sidder i kroppen, så reagerer endometriosevævet stadig som livmodervæv. Det betyder fx, at vævet påvirkes af din cyklus, og kan blive påvirket af hormonerne i kroppen.
Netop denne tilstand kan resultere i voldsomme smerter, særligt i forbindelse med menstruation, ligesom endometriose også kan også føre til fertilitetsproblemer.
Det anlås, at omkring 1 ud 10 kvinder i den reproduktive alder lider af sygdommen. Det svarer til omkring 176 millioner kvinder globalt.
Selvom sygdommen kan ramme kvinder i alle aldre, diagnosticeres det oftest hos kvinder i 30’erne og 40’erne. Endometriose kan være arveligt, da kvinder med nære familiemedlemmer, der også lider af sygdommen, ofte også udvikler endometriose.
Læs mere på temasiderne
Årsager til endometriose
Selvom der i de seneste år er kommet mere fokus på endometriose, er det stadig et område, der mangler at blive forsket i. Den nøjagtige årsag til endometriose er derfor også fortsat ukendt, men der er flere teorier om, hvorfor sygdommen opstår:
- Retrograd Menstruation: Retrograd menstruation er en tilstand, hvor menstruationsblod, der indeholder endometrioseceller, strømmer tilbage gennem æggelederne. I stedet for at komme ud af kroppen ender blodet i bækkenhulen, hvor endometriosecellerne hæfter sig til bækkenvæggene og overfladerne af bækkenorganerne. Herfra vokser de og bløder i løbet af hver menstruationscyklus.
- Immunologisk dysfunktion: Problemer med immunsystemet kan gøre kroppen ude af stand til at genkende og destruere endometriosevæv, der vokser uden for livmoderen.
- Genetisk disposition: Endometriose kan nedarves, hvilket betyder, at hvis en kvinde har nære slægtninge med sygdommen, er risikoen for, at hun også udvikler den, højere.
- Miljømæssige Faktorer: Eksponering for visse miljøgifte kan øge risikoen for udvikling af endometriose.
- Overvægt: Nogle studier har konkluderet, at kvinder med en høj BMI kan være i risiko for at udvikle endometriose, da overvægt kan have en påvirkning af hormonniveauer i kroppen. Læs mere om det her.
- Undervægt: Ligesom overvægt kan skabe problemer for hormonbalancen kan undervægt det også. Dt kan være en faktor i udviklingen af endometriose. Læs mere her.
Sådan kan diagnosen stilles
Der er flere måder at få diagnosticeret om du har endometriose på.
Medicinsk historie og fysisk undersøgelse: En grundig gennemgang af symptomer og en bækkenundersøgelse kan give en ide om, hvorvidt der er en begrundet mistanke om endometriose.
Billeddiagnostiske undersøgelser:
- Ultralyd: Anvendes til at identificere cyster forbundet med endometriose.
- MR-Scanning: Kan give detaljerede billeder af placeringen og størrelsen af endometriotiske læsioner.
Laparoskopi: En kirurgisk procedure, hvor et kamera indsættes gennem en lille snit i maven for at se efter endometriosevæv. Dette er ofte en definitiv måde at diagnosticere endometriose og giver mulighed for at tage vævsprøver (biopsi).
Blodprøver og biomarkører: Der forskes i, hvorvidt det er muligt at identificere blodprøver eller biomarkører, der kan hjælpe med at diagnosticere endometriose uden behov for kirurgi.
Behandling af endometriose
Der tilbydes flere forskellige former for behandlinger af endometriose.
Smertebehandling:
- Medicin, der kan reducere smerter og inflammation.
Hormonbehandling: Reducerer eller eliminerer menstruation for at lette symptomerne:
- P-piller: Kontinuerligt eller cyklisk indtag for at reducere menstruation.
- GnRH-agonister og -antagonister: Sænker østrogenniveauerne for at stoppe menstruationscyklussen og krympe endometrioseområderne.
- Progestiner og anti-progestiner: Hormonbehandling.
Kirurgiske Behandlinger:
- Laparoskopisk kirurgi: Fjerner eller destruerer endometrieosevæv. Anvendes både til diagnostik og behandling.
- Hysterektomi: Fjerner livmoderen og muligvis æggestokkene og æggelederne. Bruges som en sidste udvej, især hvis smerterne er alvorlige og andre behandlinger ikke har hjulpet.
Livsstilsændringer og alternativ behandling
Kost og Ernæring: En antiinflammatorisk diæt, rig på omega-3-fedtsyrer og lav på rødt kød, kan hjælpe med at reducere symptomerne.
Motion: Regelmæssig fysisk aktivitet kan forbedre den generelle sundhed og reducere smerter.
Stresshåndtering: Teknikker som yoga, meditation og mindfulness kan hjælpe med at reducere stress og smerter.
Akupunktur, osteopati og gynækologisk fysioterapi: Kan være smertelindrende for nogle kvinder.
Behandling med osteopati og gynobs fysioterapi
Osteopati eller en gynækologisk fysioterapeut kan ikke kurere endometriose, men behandlingerne kan lindre og nedsætte smerterne i kroppen – også over længere tid.
Det gøres blandt andet ved at behandle det arvæv cysterne danner, men også ved at se på hele kroppen og optimere kroppen som helhed.
I CorrectMyBaby lytter vi til dig, dine udfordringer og din krops symptomer.
Vi tilrettelægger desuden en skræddersyet behandlingsplan til dig.
Ud over behandlingen hjælper det specialiserede team i CorrectMyBaby også med råd og relevante kosttilskud, kostændringer og rådgiver dig om de former for motion, der kan afhjælpe, og hvilke, der frarådes.

Et liv med endometriose
Det er hårdt og udfordrende at lide af endometriose, og den oplevelse bliver ofte forværret af manglende forståelse og viden om problemet blandt sundhedsfaglige.
Den manglende viden kan gøre det til en kamp bare at blive udredt for endometriose.
Lige nu ligger gennemsnitstiden på udredelse på 7 – 10 år. Den lange udredningstid skyldes, at man går igennem mange andre undersøgelser, inden lægen til sidst undersøger for endometriose.
Almindelige undersøgelser ved gynækolog kan ikke alene afgøre om du har endometriose. Der skal yderligere udredning til.
Endometriose er en kompleks og kronisk tilstand. Den kan føre til kroniske smerter, infertilitet og cystedannelsr, der kan forårsage arvæv, der fører til yderligere smerter.
Kroniske smerter kan gøre det svært at have et normalt arbejds-, kærligheds- og socialliv.
Alle disse problematikker er hårde at forholde sig til og leve med hver dag. Derfor er det desværre heller ikke ualmindeligt, at det at lide af endometriose også fører til mentale udfordringer såsom depression, angst og stress.
Netop fordi endometriose kan være så indgribende i din hverdag, er det afgørende, at der tages en holistisk tilgang til diagnose og behandling.
Med de rigtige medicinske og livsstilsinterventioner er det muligt for mange kvinder delvist at overkomme nogle af udfordringerne ved endometriose og leve et kvalitetsfyldt og tilfredsstillende liv, selvom de håndterer de udfordringer, sygdommen medfører.
Priser for behandling af endometriose
Osteopati & Fysioterapi
Osteopatisk behandling | Ane eller Janus
Sprog: Dansk/Engelsk | Minimumsalder for behandling: 0 år
Osteopatisk behandling | Matteo
Sprog: Engelsk | Minimumsalder for behandling: 12 år
Osteopatisk behandling | Maja
Sprog: Dansk/Engelsk | Minimumsalder for behandling: 14 år
OBS: Tager ikke imod forsikringspatienter, da hun afventer autorisation
Weekend & akutpriser
Massage & Zoneterapi
Fysiurgisk Massage | Gitte
Sprog: Dansk/Engelsk
Zoneterapi | Gitte
Sprog: Dansk/Engelsk
Restorative Yoga (Holdundervisning)
Sprog: Dansk/Engelsk
Tid: Hver tirsdag // kl. 7:30-8:15
Sted: CorrectMe Vanløse
Tilmelding: Send en e-mail til mayakrasnik@gmail.com med oplysninger om ønsket dato. Forudbetaling er nødvendig for at reservere din plads. (Maks. 10 deltagere pr. hold)
Afbud
Skal ske senest 24 timer før.
Det kan gøres online eller via sms eller telefon på tlf. 31 31 95 09. Ved for sent afbud eller udeblivelse opkræves fuldt honorar.
HUSK! Medbring dit eget lagen eller håndklæde til behandling.
Betaling
Der afregnes hver gang efter endt behandling. Du kan betale med MobilePay eller kontant.
Vi lægger ikke ud for nogle private forsikringsselskaber (se, hvilke der dækker her), pånær disse:
- PFA (vær obs på, at der er en egenbetaling),
- Nordic Netcare
- Falck Healthcare
Har du et af de andre forsikringsselskaber, som dækker os, skal du selv lægge ud for din behandling. Vi tilsender dig en faktura, som du mailer videre til forsikringsselskabet.
Henvisning
Du kan IKKE bruge din henvisning fra praktiserende læge eller læger fra hospitalerne med genoptræningsplaner hos os. Vi er ikke en del af ydernummersystemet og der er derfor ikke tilskud fra det offentlige. Hos os er det fuld egenbetaling.
Sygeforsikring Danmark giver tilskud til vores behandlinger og det kræver ikke henvisning.
Nogle forsikringsselskaber kræver henvisning fra egen læge. Disse henvisninger tager vi imod.
Ofte stillede spørgsmål omkring ...
Sådan behandler vi ...
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.