6 gode råd til dig, der har svært ved at få gang i amningen

Amning. For nogle skal der næsten intet til, for andre kræver det lidt mere arbejde, og endelig er der nogen, der aldrig får det til at fungere. Alle scenarier er helt okay og naturlige - også, hvis du vælger flasken. Men inden da, kan disse 6 gode råd måske hjælpe dig og din baby. Til sidst er der også et kærligt råd til dig, der aldrig får amningen ordentligt op at køre.
6 gode raad til dig, der har svaert ved at faa gang i amningen

Selvfølgelig er det godt at gøre dig nogle tanker om, hvordan du vil gribe mor-rollen an, men jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at du er mild og tålmodig, når du vurderer din indsats som mor.

Forventninger kan nemlig hurtigt udvikle sig til problemer, hvis dine forestiller om moderskabet ikke stemmer overens med den virkelighed du står i.

Et af de steder, der er særlig sårbare, er amningen. Nogle lykkes det for fra første sekund. Andre kommer aldrig rigtig i gang, og så er der alle dem midt imellem.

Her får du 6 gode råd til at komme i gang med amningen – og til dig, hvor det bare ikke lykkes, er der også et kærligt råd til sidst.

1: Det tager tid at lære at amme

Både når du er gravid, og under fødslen, får du gang på gang at vide, at du bare skal flyde med, for kroppen ved godt selv, hvad den skal gøre.

Derfor kan det hurtigt blive frustrerende, at situationen kan være helt anderledes, når det kommer til at amme dit barn.

Der er så mange andre aspekter af oplevelsen, der er naturlige, intuitive og bare sker af sig selv, og derfor kan du let komme til at glemme, at amning faktisk er noget både du og din baby skal lære – og det tager tid.

I en ikke så fjern fortid blev nybagte mødre indlagt i nogle dage efter fødslen, og du blev først sendt hjem, når fagpersonalet var sikre på, at alt var godt, at du og baby havde styr på amningen. Netop, fordi amning tager tid at lære.

Besparelser har gjort, at dette ikke længere er tilfældet i dag, og mange sendes hjem inden amningen er etableret – til enorm frustration for både forældre og sundhedsfaglige. Så, hvis du synes det er svært, så husk, at omstændighederne omkring fødsel har ændret sig markant, og du er ikke alene.

2: Det skal ikke gøre ondt

Det kan sagtens gøre ondt og føles mærkeligt i begyndelsen, men som udgangspunkt skal amning ikke give smerter.

Oplever du stærke smerter, brystbetændelse eller blod er det vigtigt, at både du og din baby bliver undersøgt af fagfolk.

Som osteopat kan jeg fx undersøge om din baby har spændinger, der forstyrrer sutteteknikken eller et kort tungebånd.

Læs mere om CorrectMyBabys behandlinger her.

3: Der findes specialiserede vejledere

Har din baby godt fat, men mælken flyder ikke helt optimalt.

Der er masser af hjælp at hente hos dygtige ammevejledere, jordemødre eller sundhedsplejersker, som kommer hjem til dig og viser dig, hvordan du skal gribe amningen an.

4: I tvivl om baby får nok mælk?

Hvis du er bange for, at dit barn ikke får nok at spise, så er der flere ting, du kan gøre.

Du kan holde øje med babys vægt – der er fastlagte kurver for, hvor meget babyer skal tage på. Sundhedsplejersken kan også hjælpe dig her.

Din babys humør er også en rigtig god indikator. Hvis både ammeforløb ikke fungerer, og din baby ofte er ked af det, så kan det være et tegn på, at baby ikke er mæt.

Der kan også være andre faktorer på spild, såsom kolik, forstoppelse osv.

Læs mere om det i vores tema om fortstoppelse og fordøjelse hos babyer her.

5: Baby skal lære at amme efter behandling

Har din baby været i behandling eller er dets tungebånd blevet klippet? Så kan der være behov for at lære dit barn at amme igen.

Sukkervand kan være en god hjælp her. Put en lille smule på brystvorterne, det kan hjælpe baby med at lære teknikken igen.

6: Suttebrikker kan hjælpe

I nogle perioder kan det være nødvendigt at bruge suttebrikker. Der er som regel en underliggende årsag til behovet for suttebrikker.

Nogle gange kan den årsag behandles, og andre gange kan den ikke. Jeg er specialist i at behandle babyer med sutteproblematikker, og vil gerne hjælpe dig med at undersøge dit barn.

Kan jeg ikke hjælpe i min behandling, vil jeg henvise jer til de rette fagfolk.

Vær opmærksom på, at baby kan sluge lidt ekstra luft ved brug af suttebrikker, og det kan give ekstra luft i tarmene.

Læs mere om CorrectMyBabys babybehandlinger her.

Til dig, der ikke kan få amningen til at fungere

Det er vigtigt for mig at understrege, at hvis du har prøvet alt – også undersøgelser og behandlinger – så er det vigtigt, at du forstår, at amningen ganske enkelt bare ikke fungerer for dig og din baby. Det betyder på ingen måde, at du er en dårlig mor eller at der er noget galt med dit barn.

Det kan faktisk give en enorm lettelse, ro og nærhed mellem dig og dit barn at acceptere, at amningen bare ikke vil fungere.

Der er ingen børn, der har taget skade af at få flaske. Derudover giver det dig mulighed for at dele ammeansvaret med din partner. Konsekvensen af dette er mere frihed til dig og at din partner kan knytte et endnu tættere bånd med jeres barn.

Held og lykke!