Hele 45% af befolkningen oplever at have rygsmerter på et eller andet tidspunkt i deres liv, og hvert år opereres mellem 5-6000 mennesker for en diskusprolaps. Læs om rygsmerter

Hvad er en diskusprolaps?
Nakken består af syv hvirvler, derefter kommer brystryggen med tolv hvirvler og nederst i ryggen har vi lænden, som består af fem lændehvirvler.
Rundt omkring hver hvirvel har vi flere ledbånd samt muskler, som er med til at stabilisere ryggen og bevæge den. I mellem hver ryghvirvel er der en bruskskive, der kaldes for en diskus. I midten af diskus er der en geleagtig kerne, der hedder nucleus pulposus og rundt om den har vi en bindevævsring, der hedder anulus fibrosus. En diskusprolaps opstår, når der over tid opstår små revner i bindevævsringen, der medfører at den indre kerne kan sive ud. Når den kommer ud til den yderste del af diskusskiven, kan der opstå det, der kaldes discitis, som en en inflammation af skiven. Presses nucleus endnu længere ud, kan den trykke på nerverne, hvorfor man kan opleve både smerter, nedsat styrke, følesans og snurren i ballen og benet.

Er en prolaps farlig?

En diskusprolaps er IKKE farlig og er rent faktisk ret normal. Meget ofte vil patienter gerne have en scanning af deres ryg straks de oplever smerte, men en scanning af ryggen vil formentlig vise en masse slidforandringer, der kan forskrække folk, men er en helt naturlig del af aldring. Derudover har det vist sig, at scanner man folk uden rygsmerter vil indtil flere have en prolaps. Men ingen symptomer.
Ofte hører man også folk fortælle, at de for 6-7 år siden havde en diskusprolaps, og det er derfor de har ondt den dag i dag. Det har dog vist sig, at kroppen er smadder god til at reparere sig selv, som vi ser med muskelskader, og størstedelen af prolapserne vil hele af sig selv.
Dog er der nogle symptomer, som man skal være særlig opmærksom på:

  • Følelsesløshed i ridebuskeområdet
  • ufrivillig vandladning
  • manglende kontrol af afføring

Har man nogle af de tre ovenstående symptomer skal man snarest kontakte læge/hospital.

Symptomer

  • smerter i ryg, balle, ben
  • nedsat kraft/lammelse i ben
  • føleforstyrrelser i ben

Hvorfor får man en diskusprolaps?

  • slid af ryggen over tid
  • Forkert løft evt med for tung vægt
  • traume: fald, trafikulykke

Skal man træne?
Der har de sidste mange år været en tendens indenfor fysioterapien i at træne de dybe stabiliserende rygmuskler, da man mener, at det kan være farligt at bevæge ryggen. Dette er på ingen måde sandt, da ryggen er skabt til bevægelse. Selvfølgelig følger der almindelig sund fornuft med, da man ikke skal lave en bestemt bevægelse, der på nuværende tidspunkt generer ryggen. Den skal også have lov til at hele igen. Studier har vist, at der ikke er nogen bestemt form for træning, der er bedre end anden træning, og det er i det hele taget vigtigt at få trænet hele kroppen. Får du ondt ved en bestemt rygøvelse, kan du helt sikkert lave en anden, der ikke gør ondt og er ligeså gavnlig.

Hvad er det osteopater gør?
En osteopat er uddannet i at undersøge hele kroppen for at finde de mekaniske bevægebegrænsninger, den kan have. Man vil derefter tage stilling til hvilke restriktioner, der har en betydning for belastningen af din ryg. Som osteopat er det primære mål at skabe fri bevægelighed med det formål at skabe en bedre cirkulation, der dermed vil fremme helingen af det beskadede område.
Et eksempel kan være en gammel ankelforstuvning, der er helet op for længst. Men på grund af den forskubning, der kan forekomme af knoglerne i foden, kan det trække i hasemusklerne, som hæfter på bækkenet og give en låsning af dette. Denne låsning kan over tid belaste en diskusskive, så man til sidst oplever at prolapsen siver ud og trykker på en nerve. Her er det ikke nok at behandle ryggen, da symptomerne højst sandsynligt vil vende tilbage, derimod skal fod, ankel, knæ, hofte og bækken også behandles.

Bestil tid hos CorrectMe

Telefon 7199 5919
Email info@correctme.dk.linux114.unoeuro-server.com

Skriv til os

Du er velkommen til at udfylde formularen herunder og skrive til os direkte. Jeg svarer tilbage hurtigst muligt!

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Telefon

Emne

Din besked